Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Himmelbegivenheter i Norge


Stor solformørkelse i hele landet 29. mars!
20.12.24: Nå skjer det mye på og med Solen! Mens vi har den største solaktiviteten på 23 år med enorme flekker og voldsomme utbrudd, kan vi telle ned til en stor solformørkelse i Norge. Midt på dagen lørdag 29. mars blir en stor og flott solformørkelse synlig fra hele fastlands-Norge og Svalbard. Månen kommer til å dekke fra 40-50 % av soldiameteren, på Svalbard over 60 % og vil ligne på formørkelsen høsten 2022 både når det gjelder størrelse og tid på dagen. Med solformørkelsesbriller eller annet trygt utstyr blir dette en virkelig spektakulær himmelbegivenhet – utvilsomt den største i 2025! Les mer.

Få med deg to kometer nå i oktober – den ene kan bli virkelig spektakulær!
15.10.24: Det er mange år siden vi kunne oppleve en virkelig flott komet på himmelen, men i oktober i år kan vi trolig oppleve to slike kometer! Den første av disse, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), er allerede synlig på kveldshimmelen etter solnedgang og har blitt fulgt med spenning av astronomer i mange måneder. Den andre kometen, C/2024 S1 (ATLAS), ble oppdaget helt i slutten av september og kan bli en overraskelse helt i slutten av oktober! Les mer.

Ny komet kan snart bli synlig!
03.09.23: En ny komet ble oppdaget av en japansk amatørastronom for rundt tre uker siden. Kometen som har fått det offisielle navnet C/2023 P1 Nishimura, beveger seg stadig nærmere Solen, og dens tilsynelatende lysstyrke blir dermed gradvis sterkere. Det alle nå håper er at den vil bli synlig med det blotte øye tidlig i september. Les mer.

Unikt og merkelig skue under formørkelsen!
08.10.22: Tirsdag 25. oktober kan vi over hele landet oppleve den største solformørkelsen på over 7 år, men på deler av Svalbard kan man oppleve et helt spesielt og merkelig skue – et skue som neppe vil kunne oppleves igjen på mange hundre år! Les mer.

Årets himmelbegivenhet: Stor solformørkelse i hele landet 25. oktober – den største på 7 år!
26.09.22: Midt på dagen tirsdag 25. oktober blir en stor og flott solformørkelse synlig fra hele Fastlands-Norge og mesteparten av Svalbard. Månen kommer til å dekke fra 44 % av soldiameteren lengst i sørvest til over 71 % lengst i nordøst, og de fleste stedene får vi oppleve den største formørkelsen siden mars 2015. Med solformørkelsesbriller eller annet trygt utstyr blir dette en virkelig spektakulær himmelbegivenhet – utvilsomt den største i 2022! Les mer.

Jupiter nærmere enn på 59 år!
05.10.22: I lengre tid har Jupiter vært uvanlig lyssterk på nattehimmelen, og mandag 26. september var Jupiter nærmere oss og mer lyssterk enn på hele 59 år! Benytt ukene fremover til å se Solsystemets største planet på en måte som ikke har vært mulig på to generasjoner! Les mer.

Stor solformørkelse i hele landet 10. juni 2021!
03.02.21: Midt på dagen torsdag 10. juni blir en stor og flott solformørkelse synlig fra hele landet inkludert Svalbard. Lengst sør kommer Månen til å dekke 41 % av soldiameteren, lengst nord på fastlandet 63 % og på Svalbard hele 78 %. Med solformørkelsesbriller eller annet trygt utstyr blir dette en virkelig spektakulær himmelbegivenhet – utvilsomt den største i 2021! Les mer.

I dag går vi inn i vinterhalvåret!
22.09.21: I dag, onsdag 22. september kl. 21.21, beveger Solen seg inn på den sydlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed vinterhalvåret innledet. Denne dagen kalles høstjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart kortere, og solvarmen avtar raskt. Les mer.

Flotte forhold for årets kraftigste meteorsverm!
11.08.21: De to kommende nettene får vi oppleve topp-punktet for Perseidene, en av årets aller flotteste meteorsvermer. Stjerneskuddene – en sverm av støvkorn fra en komet – brenner opp i atmosfæren mer enn 80 kilometer over bakken. I år kan vi oppleve fenomenet uforstyrret av månelys, og fra mørke steder kan vi forvente å se opptil 120 stjerneskudd hver time i løpet av natten! Les mer.

Jorden er omgitt av marsstøv, men ingen aner hvorfor!
23.07.21: Til alle tider har mennesker, spesielt på lavere breddegrader, undret seg over et diffust lys på himmelen i skumringstiden morgen og kveld. I våre dager vet vi at dette såkalte zodiakallyset – dyrekretslyset – skyldes støvpartikler i verdensrommet. Men hvor kommer dette støvet fra? Det opplagte svaret som de fleste har regnet som fasit, er at støvet skyldes kollisjoner mellom objekter i asteroidebeltet, men overraskende målinger gjort med Jupiter-sonden Juno viser nå at støvet trolig kommer fra Mars! Les mer

Bilder fra den store solformørkelsen torsdag
14.06.21: Midt på dagen torsdag kunne vi i Norge oppleve den største solformørkelsen siden 2015. Månen skled over deler solskiven og dekket nesten halve soldiameteren i Sør-Norge, i Nord-Norge opptil 63 %, på Svalbard 78 % og i Polhavet var formørkelsen ringformet. Les mer.

Sjelden samstilling mellom Solsystemets innerste planeter – 12 år til neste gang!
27.05.21: Alle i Sør-Norge som har bra sikt mot nordvest bør følge med i slutten av uken. Da vil nemlig planetene Merkur og Venus stå uvanlig tett sammen – faktisk må vi vente i over 12 år for å se noe lignende! Finn deg et sted med god sikt, bruk en liten kikkert og opplev et uvanlig skue sent på kvelden fredag. Les mer.

Onsdag kan du oppleve den «supreste superfullmånen» dette året!
24.05.21: Førstkommende onsdag inntreffer nok en superfullmåne – den andre i 2021! Månen vil være 155 kilometer nærmere oss enn den var under superfullmånen i april, og vil lyse hele 30 % sterkere og virke 14 % større enn når den er lengst unna oss i sin bane. Ta en tur ut i terrenget og få Plutofølelsen – opplevelsen kan sammenlignes med en helt vanlig dag på dvergplaneten Pluto! Les mer.

Superfullmåne i natt!
26.04.21: Natt til i morgen kan vi oppleve den første av tre superstore fullmåner i 2021! Årsaken er at Månen befinner seg nærmest Jorden i sin avlange bane samtidig som det er fullmåne. Månen kommer til å være nesten 8 prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne. Opplevelsen kan sammenlignes med å stå på Pluto en helt vanlig dag, siden sollyset på Pluto er litt under en tusendedel av hva vi mottar her på Jorden! Les mer.

I morgen begynner sommerhalvåret!
19.03.21: Kl. 10.37 lørdag 20. mars beveger Solen seg inn på den nordlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed sommerhalvåret innledet. Denne dagen kalles vårjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart lengre og vi vil snart kjenne en tydelig forskjell på varmen fra Solen. Samtidig er det bare 81 dager igjen til årets store astronomiske høydepunkt – den store solformørkelsen 10. juni! Les mer.

Vakker og sjelden samstilling mellom Mars og Pleiadene!
02.03.21: De neste dagene kan vi oppleve en iøynefallende samstilling mellom Den røde planet Mars og himmelens antagelig flotteste stjernegruppe, Pleiadene. Et stykke unna kan vi også se en annen lyssterk og rødlig flekk – den kjente stjernen Aldebaran. Dette blir den første i en rekke samstillinger og andre fenomen som finner sted utover våren og forsommeren og som når sitt høydepunkt 10. juni med solformørkelsen som blir årets flotteste himmelfenomen! Les mer.

Stor solformørkelse i hele landet 10. juni 2021!
03.02.21: Midt på dagen torsdag 10. juni blir en stor og flott solformørkelse synlig fra hele landet inkludert Svalbard. Lengst sør kommer Månen til å dekke 41 % av soldiameteren, lengst nord på fastlandet 63 % og på Svalbard hele 78 %. Med solformørkelsesbriller eller annet trygt utstyr blir dette en virkelig spektakulær himmelbegivenhet – utvilsomt den største i 2021! Les mer.

Spektakulært og ekstremt sjeldent fenomen samme dag som Solen snur!
15.12.20: På ettermiddagen mandag 21. desember inntreffer et fenomen ingen av oss tidligere har opplevd – kjempeplanetene Jupiter og Saturn samler seg tettere enn på 400 år, og det er nesten 800 år siden noe lignende har vært så lett synlig! Fenomenet, som også er den mest populære forklaringen på Julestjernen, inntreffer samme dag som Solen «snur» og det igjen går mot lysere tider. Så sjeldent er dette, at selv en Venuspassasje som inntrer ca. hvert 105. år blekner i forhold. Les mer.

Spektakulær planethimmel!
22.11.20: De siste månedene har en rekke planeter vært svært iøynefallende på himmelen, men mye av det flotteste ligger foran oss. Flere vakre samstillinger vil inntreffe i ukene som kommer, og en av disse er også spesielt sjelden og spektakulær! Les mer.

Klart for en av årets flotteste meteorsvermer!
11.08.20: De to kommende nettene får vi oppleve topp-punktet for Perseidene, en av årets aller flotteste meteorsvermer. Stjerneskuddene – en sverm av støvkorn – brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over bakken. Til tross for litt forstyrrende månelys kan vi i år forvente å se opptil 40-60 stjerneskudd hver time i løpet av natten dersom du finner deg et mørkest mulig sted og ser høyt opp! Les mer.

Kjempekomet på sommerhimmelen
12.07.20: De siste dagene har en ny komet blitt stadig flottere på nattehimmelen. Hadde det ikke vært for lys sommerhimmel ville kometen faktisk vært lett synlig uten kikkert. Dersom man har fri sikt mot nord og været er bra, er det lett å se kometen i en liten prismekikkert. Kometen har uvanlig stor kjerne og ventes å holde seg flott og lyssterk ut juli, samtidig som nattehimmelen gradvis blir mørkere. Les mer.

ATLAS – den flotteste kometen på flere tiår?
08.04.20: Komet ATLAS har økt raskt i lysstyrke og kan i løpet av et par uker bli mulig å se uten kikkert. Senere på våren kan den bli et virkelig fantastisk og sjeldent skue mens den stuper innover mot Solen – eller den kan fisle ut og knapt bli synlig selv med stjernekikkerter. Kometer er ekstremt uforutsigbare, men desto mer interessante! Observasjoner de siste par dagene kan tyde på at kometkjernen nå er i ferd med å dele seg eller å gå i oppløsning siden bilder viser at kjerneområdet har blitt avlangt og at kometkjernens bevegelse påvirkes av en kraftig utblåsning av materiale. Uansett bør du følge med – dersom kometen overlever, er det nemlig hele 6026 år til den dukker opp igjen! Les mer.

Fredag begynte sommerhalvåret – astronomisk sett!
21.03.2020: Fredag 20. mars kl. 04.59 beveget Solen seg inn på den nordlige delen av himmelen, og astronomisk sett ble dermed sommerhalvåret innledet. Denne dagen kalles vårjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart lengre, og sommerhungrige nordmenn vil snart kjenne en tydelig forskjell på varmen fra Solen. Vårjevndøgn inntraff i år tidligere enn på 124 år! Les mer.

Parade av kjente objekter på kveldshimmelen!
26.02.20: Dette er tiden for å oppleve en magisk nattehimmel med en rekke kjente og iøynefallende objekter. I kveld sto Venus et stykke over Månen, i morgen vil den stå enda nærmere. Det er bare å ta på varme klær og komme seg ut og se en hel parade av flotte objekter!! Les mer.

2020 – banebrytende år for utforskning av rommet!
29.01.2020: I tiåret som har gått har flere nasjoner rettet blikket mot både Månen og Mars, og 2020-årene blir tiåret når disse planene settes i verk! I året som kommer er det planlagt fire ferder til Mars – tre rovere og en sonde. Når det gjelder kommersielle ferder, skal både SpaceX og Boeing sende astronauter ut i rommet, begge samarbeider også med NASA om å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS), noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland hvor kostnadene har vært 75 millioner dollar pr. astronaut pr. tur. Når det gjelder asteroider skal USA dette året foreta en prøve av asteroiden Bennu, mens Japan skal bringe tilbake en prøve fra asteroiden Ryugu i desember. Solsonden Solar Orbiter vil også komme nærmere Solen enn noen gang tidligere (kun 0,28 AE). Av astronomiske himmelbegivenheter kan vi det kommende året blant annet oppleve flere sjeldne og bemerkelsesverdige samstillinger, deriblant en såkalt «supersamstilling» av samme type som kanskje er forklaringen på Betlehemsstjernen! Les mer.

Tilbakeblikk på året som har gått
29.01.20: Året startet med en historisk passering av nok et kuiperbelteobjekt – det fjerneste objektet som hittil har vært besøkt av et romfartøy. I april klarte man «det umulige»: å ta det aller første bildet av et av Universets merkeligste fenomen: et sort hull! Gjest nr. 2 fra et annet solsystem ble også oppdaget, og en ny avstandsrekord ble notert: en stjerne hele 9 milliarder lysår unna!
50-årsjubileet for den første Månelandingen ble markert over hele kloden, og nok en gang ser det ut til å være et kappløp på gang – flere nasjoner og romfartsselskaper har planer om bemannede ferder til Månen. For første gang i historien fikk også Månens bakside besøk av en lander da Kina foretok en vellykket landing i Von Kármán-krateret på den sydlige halvkule, mens Israels håp om å bli den fjerde nasjonen til å foreta en myklanding på Månen røk da fartøyet Beresheet dundret ned i Månens overflate. Og som det første amerikanske romfartøy i historien, klarte SpaceX å docke med Den internasjonale romstasjonen (ISS). Både SpaceX og Boeing hadde planer om å sende astronauter til ISS i 2019, men dette er nå utsatt og vil etter alle solemerker skje i 2020. Les mer.

Svak måneformørkelse fredag kveld!
09.01.20: Fredag kveld fra 18.07–22.12 inntreffer en såkalt halvskyggeformørkelse på Månen. Ved maksimum (rundt kl. 20) vil 90 % av måneskiven være inne i halvskyggen fra Jorden. I motsetning til totale eller delvise måneformørkelser blir denne formørkelsen ikke iøynefallende, men det er absolutt å anbefale å følge med for å se at månelyset blir dempet og at særlig de nedre delene av måneskiven kan få et mørkere preg. Les mer.

Sjelden Merkurpassasje 11. november!
08.11.19: Mandag 11. november kan vi oppleve en sjelden Merkurpassasje. I flere timer kan vi oppleve at Merkur sklir over solskiven som en liten svart prikk, og vi må vente i hele 13 år før vi kan oppleve et slikt fenomen igjen her fra Jorden. Hvert århundre er det i gjennomsnitt 13 merkurpassasjer, og siden Merkur og Venus er de eneste planetene som befinner seg mellom Jorden og Solen, er de også de eneste planetene som kan forårsake en passasje sett fra vår klode. Observasjonen av Merkurpassasjen i 1631 ga oss for første gang muligheten til å estimere størrelsen på en planet og la dermed også grunnlaget for moderne astronomi! Les mer.

En av årets flotteste meteorsvermer dempes av fullmånen
12.08.19: De to kommende nettene er topp-punktet for Perseidene, en av årets aller flotteste meteorsvermer. Stjerneskuddene – en sverm av støvkorn – brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over bakken. I år er det nesten fullmåne, og de svakere stjerneskuddene vil forsvinne i månelyset. Likevel kan du forvente å oppleve 20-40 flotte stjerneskudd hver time i løpet av natten dersom du finner deg et mørkest mulig sted og ser høyt opp! Les mer.

Sand fra Sahara ga spektakulære solnedganger
05.05.19: Torsdag og fredag i forrige uke hadde store mengder støv fra Sahara blåst nordover til Norge. De varme vindene fra sør forårsaket dermed ikke bare en lang rekke varmerekorder, men også usedvanlig fargerike og flotte solnedganger. Les mer.

I dag begynner sommerhalvåret – astronomisk sett!
20.03.19: I dag, onsdag 20. mars, kl. 22.58 beveger Solen seg inn på den nordlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed sommerhalvåret innledet. Denne dagen kalles vårjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart lengre og sommerhungrige nordmenn vil snart kjenne en tydelig forskjell på varmen fra Solen. I år opplever vil en superfullmåne på den samme dagen som vi har vårjevndøgn – et ganske sjeldent sammentreff! Les mer.

Meteoroide dundret inn i Månen under supermåneformørkelsen!
28.01.19: Hendelsen skjedde under måneformørkelsen 21. januar kl. 05.41.43 og forårsaket en eksplosjon som ble sett fra fem kontinenter. Normalt er det ikke mulig å oppdage en slik hendelse ved fullmåne, men på grunn av at Månen var formørket var det flere som fikk med seg fenomenet. Meteoroider som treffer Månen lager større kratre enn på Jorden siden det ikke finnes atmosfære som bremser. Estimater basert på varigheten av flashet målt med Moon Impact Detection and Analysis System (MIDAS)-teleskopene i Spania tyder på at meteoroidens masse var rundt 10 kilo og at den laget et krater med en diameter på mellom syv og ti meter. Les mer.

Supermåneformørkelse 21. januar – 32 år til neste gang!
18.01.19: På morgenen mandag 21. januar inntreffer en stor og spektakulær måneformørkelse som blir synlig over hele landet, inkludert Svalbard. Månen er spesielt nær Jorden under begivenheten, så i likhet med formørkelsen 31. januar i fjor, blir dette en såkalt supermåneformørkelse. Den neste totale måneformørkelsen som blir synlig fra Norge etter årets begivenhet inntreffer først i september 2025, men denne blir ikke synlig i sin helhet hos oss. Den neste vi kan følge fra start til slutt skjer først på nyttårsaften i 2028. En ny supermåneformørkelse inntreffer imidlertid først i 2051! Les mer.

2019 kan bli et imponerende år for romfarten!
17.01.19: I det kommende året får vi både oppleve tre formørkelser, at Månen okkulterer Jupiter og Saturn, samt en sjelden Merkurpassasje. Men 2019 blir likevel året hvor romfarten vil dominere. Allerede første nyttårsdag passerte romsonden New Horizons kuiperbelteobjektet Ultima Thule – det ytterste objektet som noen gang har blitt besøkt av et romfartøy. 3. januar gjennomførte Kina historiens første landing på Månens bakside, og i resten av 2019 venter en rekke utrolig spennende oppskytninger og vitenskapelige ferder av både USA, ESA, Japan, Kina og India. I tillegg er det også 50-årsjubileum for det første mennesket på Månen med Apollo 11! Les mer.

Perfekte forhold for årets kosmiske nyttårsfyrverkeri!
03.01.19: Natt til fredag 4. januar får vi en av årets kraftigste, men også mest kortvarige meteorsvermer. De såkalte Kvadrantidene varierer i styrke fra år til år, men enkelte år opplever vi 100 stjerneskudd i timen. Noen av disse er temmelig kraftige og kan også forårsake ildkuler! I år inntreffer maksimum rundt kl. 03, og uten forstyrrende månelys vil forholdene være ideelle. Les mer.

Klart for årets flotteste stjerneregn!!
13.12.18: I dagene rundt Luciadagen kan du oppleve årets flotteste meteorsverm Geminidene, hvor opptil hele 120 stjerneskudd i timen er ventet å fare over himmelen. Beste tidspunkt for å observere fenomenet er natt til 14. desember, men også i dagene før og etter kan stjerneskuddene oppleves. Les mer.

I dag gikk vi inn i vinterhalvåret!
23.09.18: I dag, søndag 23. september kl. 03.54 beveget Solen seg inn på den sydlige delen av himmelen, og astronomisk sett ble dermed vinterhalvåret innledet. Denne dagen kalles høstjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart kortere og solvarmen avtar raskt. Les mer.

Solformørkelse i hele landet: Bilder
11.08.18: I formiddag var det en delvis solformørkelse over hele landet. I deler av landet var det en del skyer, men på Østlandet og Sørlandet var det flotte forhold etter gårsdagens uvær. Nedenfor er noen bilder tatt fra nord for Oslo. Les mer.

Klart for årets flotteste meteorsverm!
09.08.18: Topp-punktet for Perseidene, som trolig blir årets aller flotteste meteorsverm, kommer natt til 12. og 13. august. Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 80-100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten. Finn deg et mørkest mulig sted og se høyt på himmelen! Les mer.

Århundrets måneformørkelse med noe anonym start
28.07.18: I kveld inntraff den mest langvarige totale måneformørkelsen på Jorden i vårt århundre. Store deler av totaliteten skulle kunne ses fra nesten hele Norge, men den lyse sommerhimmelen samt en del tynne skyer gjorde det vanskelig å få øye på den røde Månen før helt mot slutten av totaliteten og under den langt mer lyssterke delvise fasen som fulgte. Men det var likevel en fantastisk opplevelse på denne «sydlandske» sommerkvelden i Nordmarka. Les mer.

Århundrets lengste totale måneformørkelse inntreffer i kveld!
27.07.18: I kveld får vi oppleve et spektakulært og sjeldent skue når en totalt formørket (og trolig rød) måne vil stå rett over planeten Mars som er nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

En uke til total måneformørkelse!
20.07.18: Mens vi venter på at Månen blir formørket fredag om en uke, kan man i Sør-Norge oppleve en mengde lyssterke objekter på nattehimmelen: Hele fire planeter og flere kjente og lyssterke stjerner. Mars er for tiden svært iøynefallende – om bare et par uker vil nemlig Den røde planet være nærmere oss enn på 15 år. Og i kveld kan du også få med deg en vakker samstilling mellom Månen og Jupiter! Les mer.

Gratulerer med apheldagen!
06.07.18: I dag 6. juli kl. 18.46 er jordkloden lenger unna Solen enn noen andre dager i året. Dette kan høres underlig ut for oss på nordlige bredder som er midt i årets varmeste periode, men har likevel en logisk forklaring. Les mer.

Torsdag 21. juni er årets lengste dag!
19.06.18: Førstkommende torsdag kl. 12.07 inntreffer sommersolverv, og Solen står da så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av året. Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv, selv om mange i landet har fått et solid møte med sommervarmen allerede i mai. Denne sommeren kan vi dessuten glede oss til en lang rekke spektakulære og sjeldne astronomiske begivenheter! Les mer.

Århundrets lengste totale måneformørkelse inntreffer i juli!
10.06.18: På kvelden fredag 27. juli får vi oppleve et spektakulært og sjeldent skue når en totalt formørket (og trolig rød) måne vil stå rett over planeten Mars som er nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

Mars nærmere enn på 15 år!
10.06.18: 27. juli vil planeten Mars komme nærmere Jorden enn på 15 år, noe som vil gjøre Mars mer lyssterk enn Jupiter var i mars og april. Og sommerens nærskue av vår naboplanet vil bli mer spennende enn noen gang siden dette er det nærmeste Mars kommer vår klode før romfartspioneren Elon Musk planlegger å landsette mennesker på marsoverflaten i 2024! Les mer.

Solformørkelse i hele landet 11. august
02.05.18: Lørdag 11. august får hele landet oppleve en flott og fascinerende solformørkelse! Fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig på formiddagen rundt kl. 11, avhengig av hvor i Norge man bor. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk, på Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en betydelig større formørkelse. I Nord-Norge blir 20–30 % av Solen dekket av Månen. Les mer.

Spektakulære påskeplaneter!
29.03.18: Benytt påsken til å oppleve to svært flotte planetsamstillinger og mye annet spennende på himmelen. Påsken byr blant annet på en meget sjelden mulighet for å se Uranus – Solsystemets nest ytterste planet. I store deler av landet er det varslet flott vær denne påsken, og mange befinner seg på fjellet eller andre steder med mørk himmel og dermed gode muligheter for å se fenomener på himmelen. Les mer.

Se Aldebaran forsvinne bak Månen!
21.03.18: I en times tid fredag kveld vil Månen passere foran og blokkere lyset fra den kjente og lyssterke stjernen Aldebaran, også kalt «Tyrens røde øye», i stjernebildet Tyren som også er en del av den berømte vintersekskanten. Denne såkalte okkultasjonen er et sjeldent fenomen som vi lett kan se med det blotte øyet fra hele landet! Den neste serien med okkultasjoner finner sted først rundt 2034. Les mer.

Tirsdag begynner sommerhalvåret – astronomisk sett!
19.03.18: Tirsdag 20. mars kl. 17.15 beveger Solen seg inn på den nordlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed sommerhalvåret – endelig – innledet. Denne dagen kalles vårjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart lengre og sommerhungrige nordmenn, vil kjenne en tydelig forskjell på varmen fra Solen. Les mer.

Spektakulær samstilling på kveldshimmelen
18.03.18: En liten stund etter solnedgang i ettermiddag kan vi oppleve en spektakulær samstilling mellom en bemerkelsesverdig tynn nymånesigd som i seg selv er et svært sjeldent syn, og Solsystemets innerste planeter – Merkur og Venus! Les mer.

Se Venus på vår- og sommerhimmelen!
08.03.18: Vår søsterplanet Venus vil bli et svært tydelig objekt som kan nytes på vesthimmelen i de kommende månedene, og ved å observere Venus med et lite teleskop fra mars–august vil man i tillegg kunne se hvordan planeten endrer fase og størrelse. I julen vil Venus se ut som Betlehemsstjernen – en vakker stjerne i øst før soloppgang! Les mer.

Se Aldebaran forsvinne bak Månen!
22.02.18: I en times tid fredag kveld vil Månen passere foran og blokkere lyset fra den kjente og lyssterke stjernen Aldebaran, også kalt «Tyrens røde øye», i stjernebildet Tyren som også er en del av den berømte vintersekskanten. Denne såkalte okkultasjonen er et sjeldent fenomen som vi lett kan se med det blotte øyet fra store deler av landet! Den neste serien med okkultasjoner finner sted først rundt 2034. Les mer.

«Blå» supermåne blir rød for første gang på 150 år!
29.01.18: Onsdag inntreffer en total måneformørkelse samtidig som Månen er spesielt nær Jorden – vi får en sjelden og spektakulær supermåneformørkelse! I tillegg blir dette den andre fullmånen innenfor én kalendermåned – en såkalt «blå måne», og ikke siden 1866 har en slik måne blitt totalt formørket. Og denne gangen blir det i tillegg en supermåne! I Norge kan fenomenet hovedsakelig ses lengst nord i landet. Les mer.

Mars og Jupiter i tett samstilling søndag morgen!
05.01.18: Nest etter Månen vil Jupiter være det mest lyssterke objektet på morgenhimmelen og i tillegg skinne mye sterkere enn Mars, faktisk er Jupiter hele 20 ganger mer lyssterk enn sin nabo. Og hvordan kan du se hvem som er hvem av de to planetene? Ikke vanskelig! Straks du har lokalisert Jupiter ser du etter en liten rød «stjerne» som altså er vår nabo, Mars. Les mer.

Årets kosmiske nyttårsfyrverkeri dempes av superfullmånelys
03.01.18: Onsdag kveld får vi en av årets kraftigste, men også mest kortvarige meteorsvermer. De såkalte Kvadrantidene varierer i styrke fra år til år, men enkelte år opplever vi 100 stjerneskudd i timen. Noen av disse er temmelig kraftige og kan også forårsake ildkuler! I år inntreffer maksimum rundt kl. 23 onsdag kveld, men mange av stjerneskuddene blir borte i lyset fra en nesten full supermåne. Les mer.

Supermåne og supermåneformørkelse!
29.12.2017: Gjør deg klar for en knallstart på det nye året med superfullmåne 2. januar og supermåneformørkelse 31. januar! Under en supermåne blir månelyset opp til 16 prosent sterkere enn under en vanlig fullmåne, noe som er fantastisk å oppleve for eksempel ute i skogen. Opplevelsen kan sammenlignes med å stå på Pluto en helt vanlig dag siden sollyset på Pluto er litt under en tusendedel av hva vi mottar her på Jorden! Les mer.

Spektakulært astronomiår i vente!
24.12.17: 2017 var året da det for første gang ble registrert lys fra et fenomen som forårsaket målbare gravitasjonsbølger, da Cassinisonden gjorde sist siste stupdykk inn i ringplaneten Saturn, da vi fikk celebert besøk av en gjest fra et annet solsystem og ikke minst: da vi fikk nyheten om at det planlegges å sende mennesker til Mars allerede om 7 år! Og hva skjer i 2018? Vi vil blant annet få oppleve to totale måneformørkelser, en solformørkelse og fantastiske samstillinger i tillegg til at Mars kommer ekstremt nær Jorden. 2018 vil bli et år med flere milepæler innen romvirksomhet, blant annet en sonde som ankommer en nærjordsasteroide, den første turistferden til Månen og et mystisk Kuiperbelteobjekt som vil få besøk av romsonden New Horizons! Les mer.

Lysere dager i sikte!
20.12.2017: Vi befinner oss nå i den aller mørkeste tiden på året, men torsdag er det vintersolverv og dermed årets korteste og mørkeste dag her på den nordlige halvkule. Nord for Polarsirkelen kommer ikke Solen engang over horisonten! Men fra kl. 17.28 på torsdag blir dagene gradvis lengre og vi kan se frem til en etterlengtet vår! Les mer.

Klart for årets stjerneregn og rekordnær passasje av mystiske Phaethon!
06.12.17: I dagene rundt Luciadagen kan du oppleve årets flotteste meteorsverm Geminidene, hvor opptil hele 120 stjerneskudd i timen er ventet å fare over himmelen. Beste tidspunkt for å observere fenomenet er natt til 14. desember, men også i dagene før og etter kan stjerneskuddene oppleves. I tillegg blir det hele 76 år til asteroiden Phaethon – opphavet til meteorsvermen – kommer så nær Jorden som i år! Les mer.

Årets største og flotteste fullmåne!
02.12.17: Søndag kveld får vi oppleve årets største og mest lyssterke fullmåne. Årsaken er at Månen befinner seg nærmest Jorden i sin avlange bane samtidig som det er fullmåne. Månen kommer til å være nesten 8 prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne. Les mer.

Snart tid for årets Leonidesverm
15.11.2017: Leonidene er en meteorsverm som er synlig hvert år rundt 18. november. Meteorene ser for oss jordboere ut til å strømme ut fra stjernebildet Løven, derav navnet Leonidene. Den beste datoen for å få med seg svermen er i år natt til 18. november, men i år blir aktiviteten fra Leonidene ganske moderat og langt unna aktiviteten fra f.eks. svermen Geminidene i desember. I år kan det likevel være verdt å oppleve fenomenet siden det ikke blir månelys som kan forstyrre skuet. Les mer.

Uvanlig tett planetsamstilling før mandagsfrokosten!
13.11.2017: Planetene Venus og Jupiter – himmelens mest lyssterke planeter – sto tett sammen rett over horisonten på sørøsthimmelen i dag tidlig før soloppgang. Men samstillingen er en optisk illusjon – de to planetene befinner seg i virkeligheten svært langt fra hverandre! Les mer.

Uvanlig tett planetsamstilling før mandagsfrokosten!
12.11.2017: Planetene Venus og Jupiter – himmelens mest lyssterke planeter – vil stå tett sammen rett over horisonten på sørøsthimmelen i morgen tidlig ca. 30 minutter før soloppgang. Men samstillingen er en optisk illusjon – de to planetene befinner seg i virkeligheten svært langt fra hverandre! Les mer.

Supermåne og stjerneokkultasjon!
04.11.17: Natt til 6. november vil vi få en såkalt supermåne samtidig som Månen i en times tid passerer foran og blokkerer lyset fra den kjente og lyssterke stjernen Aldebaran i stjernebildet Tyren, 65 lysår unna, noe du lett kan se med det blotte øyet! Les mer.

Få med deg Orionidene!
19.10.17: Beste tidspunkt for å se denne meteorsvermen i år er mellom 20. og 22. oktober. Meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av samtlige meteorsvermer! Les mer.

Fredag begynner vinterhalvåret!
21.09.17: Fredag 22. september kl. 22.02 beveger Solen seg inn på den sydlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed vinterhalvåret innledet. Denne dagen kalles høstjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart kortere og solvarmen avtar raskt. Les mer.

De beste bildene fra Den store amerikanske solformørkelsen!
22.08.17: For første gang på 99 år opptrådte en total solformørkelse i et bånd tvers over hele fastlands-USA. Millioner av amerikanere og interesserte fra andre land hadde strømmet til det smale totalitetsbeltet som strakte seg fra Oregon i vest til South Carolina på østkysten. Fenomenet ble også observert fra en rekke NASA-fly samt fra observatorier i rommet. Les mer.

Klart for en av årets flotteste meteorsvermer!
07.08.17: De første stjerneskuddene fra Perseidene har allerede blitt observert, men topp-punktet forventes natt til 12. og 13. august. Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. Til tross for en del månelys, vil vi også i år se mange titalls flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten. Finn deg et mørkest mulig sted og se høyt på himmelen! Les mer.

Kuriøs og fascinerende miniformørkelse i Sør-Norge i august!
13.08.17: 21. august får vi i store deler av Sør-Norge oppleve en liten, men svært interessant solformørkelse. Selv om den er bitteliten, vil den likevel bli seks ganger større enn Venuspassasjen i 2012. Sør-Norge befinner seg faktisk helt i østre ytterkant av formørkelsen! Les mer.

Lysende nattskyer og nordlys!
17.07.17: Hittil i sommer har det vært relativt lite lysende nattskyer her i Norge, men sist natt var det flotte nattskyer som dekket en stor del av nordhimmelen. Vi er nå midt i den beste delen av sesongen for dette fenomenet så følg med på himmelen på klare kvelder fremover. Lengst sør i landet kan vi til natten i tillegg se etter nordlys som følge av et stort og langvarig utbrudd som fant sted på Solen natt til fredag. Les mer.

Sesongen for lysende nattskyer er i gang!
30.06.17: Natt til i dag kunne vi observere lysende nattskyer over Sør-Norge. Fenomenet observeres sommerstid på tussmørk himmel, og i motsetning til vanlige skyer kan disse bare sees i godt vær. En midlertidig oppvarming av den øvre delen av atmosfæren har gjort at sesongen for disse skyene i år har blitt litt forsinket. Les mer.

Onsdag er årets lengste dag!
20.06.17: Kl. 06.24 onsdag morgen inntreffer sommersolverv, og Solen står da så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av året. Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv. Les mer.

Total solformørkelse i USA i august – miniformørkelse i Norge
15.04.17: Den 21. august i år inntreffer en total solformørkelse i et bånd tvers over USA. Det er sjelden en solformørkelse kan oppleves over så tett befolkede og tilgjengelige landområder, og begivenheten kan sammenlignes med formørkelsen som 11. august 1999 passerte tvers over Mellom-Europa. I Norge kan formørkelsen oppleves som en bitteliten og kortvarig, men svært interessant formørkelse fra deler av Sør-Norge! Les mer.

«Månelyst» i påsken!
11.04.17: Årets påske innledes med en vakker fullmåne akkompagnert av planeten Jupiter som for tiden er svært lyssterk, ringplaneten Saturn samt våre to naboer Venus og Mars. I tillegg kan du blant annet nyte den nære stjernen Sirius, samt Vega, Pleiadene og andre lyssterke stjerner. Befinner du deg i fjellet med lite lys rundt deg har du optimale forhold, men også for andre vil det være mulig å få med seg en vakker påskehimmel dersom været er bra! Les mer.

Sjelden komet nær Karlsvogna
01.04.17: De siste dagene har kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak kommet stadig nærmere Jorden, og i dag tidlig var avstanden bare 21 millioner kilometer. Det er over 100 år siden sist kometen var så nær oss. Med en liten turkikkert kan den grønne og tåkete kometen under mørke forhold ses høyt på himmelen ikke langt fra vognen i Karlsvogna. Les mer.

Mandag begynner sommeren!
17.03.17: Mandag 20. mars kl. 11.29 beveger Solen seg inn på den nordlige delen av himmelen, og astronomisk sett blir dermed sommerhalvåret innledet. Denne dagen kalles vårjevndøgn fordi dag og natt er like lange over hele Jorden. Dagene blir nå merkbart lengre og sommerhungrige nordmenn vil kjenne en tydelig forskjell på varmen fra Solen. Les mer.

Spektakulært vårshow på kveldshimmelen de kommende dagene!
01.03.17: De neste dagene kan vi se både Månen, tre planeter, en dvergplanet og en komet samtidig på kveldshimmelen!  Les mer.

Minimåneformørkelse natt til lørdag
09.02.17: Natt til lørdag beveger fullmånen seg inn i skyggen fra Jorden og blir formørket, men Månen beveger seg bare gjennom den ytre delen av skyggen, og vi får derfor en minimåneformørkelse. Les mer.

Snart kan du se etter en grønn komet som suser forbi Jorden!
06.02.17: Fra og med torsdag kan du speide etter komet 45P/Honda–Mrkos–Pajdušáková som vil befinne seg kun 31 ganger lenger unna enn Månen. Bare syv ganger siden 1950 har kometer passert nærmere Jorden! Kometen vil være synlig med kikkert eller et lite teleskop, men det er også en mulighet for at du kan spotte den uten hjelpemidler. Les mer.

Unik forutsigelse av stjernesmell!
30.01.17: For første gang har astronomer kommet med en konkret forutsigelse av en novaeksplosjon. En amerikansk forskergruppe har i flere år fulgt et stjernepar og sett hvordan de to stadig kommer nærmere hverandre. Om rundt fem år vil de smelte sammen og antagelig utløse en svært kraftig og sjelden type eksplosjon. Fenomenet vil inntreffe på den nordlige himmelhalvkulen, og vil bli lett å observere også fra Norge! Les mer.

Spektakulær samstilling torsdag morgen!
18.01.17: Torsdag kan vi oppleve at de to mest lyssterke objektene på morgenhimmelen finner sammen i en kortvarig, men svært iøynefallende samstilling. Halvmånen står rett over kjempeplaneten Jupiter, og like under dette paret finner vi den sterke stjernen Spica. Les mer.

Iskjempen Neptun passerer forbi praktfull Venus
11.01.17: For noen dager siden var Solsystemets ytterste planet Neptun rett ved siden av Mars på kveldshimmelen. I motsetning til stjernene forflytter planetene seg litt hver dag, og onsdag og torsdag passerer Neptun svært nær den intenst lysende Venus. Torsdag er Venus for øvrig lengst unna Solen på himmelen og lyser kraftig på syd- og sydvesthimmelen frem til den går ned i 20.30-tiden. Les mer.

Kometer på vinterhimmelen
06.01.17: Tre kometer kan bli synlige med prismekikkert fra Norge i vinter. Med et teleskop økes sjansene for å se kometene, men forskerne vet ennå ikke hvor lyssterke de blir. Les mer.

Kosmisk nyttårsfyrverkeri tirsdag etter mørkets frembrudd!
02.01.17: Tirsdag ettermiddag og kveld får vi en av årets kraftigste, men også mest kortvarige meteorsvermer. De såkalte Kvadrantidene varierer i styrke fra år til år, men enkelte år opplever vi 100 stjerneskudd i timen. Noen av disse er temmelig kraftige og kan også forårsake ildkuler! I år inntreffer maksimum tirsdag ettermiddag og kveld norsk tid. Få med deg dette flotte fenomenet, neste større meteorsverm er ikke før i august! Les mer.

«Nyttårsfest» med Månen, Venus, Mars og Neptun!
02.01.17: De siste dagene har mange lagt merke til iøynefallende objekter på kveldshimmelen, og denne uken vil vi få flotte samstillinger. Spesielt i kveld mandag kan vi få oppleve en svært flott samstilling når både nymånen, Mars, Neptun og Venus står uvanlig tett sammen på kveldshimmelen.  Les mer.

Flott samstilling på årets siste dag!
31.12.16: På årets siste kveld kan du få med deg både Månen, begge naboplanetene samt Solsystemets ytterste planet Neptun! Les mer.

Lysere dager i sikte!
20.12.16: Vi befinner oss nå i den aller mørkeste tiden på året, men onsdag er det vintersolverv og dermed årets korteste og mørkeste dag her på den nordlige halvkule. Nord for Polarsirkelen kommer ikke Solen engang over horisonten! Men fra kl. 11.44 på onsdag blir dagene gradvis lengre og vi kan se frem til en etterlengtet vår! Les mer.

2016 var året da vi fant en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Finner vi en ny planet i vårt eget solsystem i året som kommer?
12.12.16: I løpet av 2016 er det gjort flere spektakulære, epokegjørende og historiske oppdagelser innenfor astronomien – oppdagelser som åpner helt nye muligheter både for forskningen og menneskeheten og som vil få stor betydning for vår fremtid. Trolig vil året 2016 bli omtalt av mennesker i millioner av år. Året som ligger foran oss kan også bli ekstremt spennende – kanskje finner vi en ny planet i vårt eget solsystem ... Les mer.

Begivenheter før 2017
Fra 2010 har det vært en lang rekke sol- og måneformørkelser, en unik Venus-passasje og mange andre flotte begivenheter på himmelen og i verdensrommet. Her finner du en oversikt over det som har vært før 2017.
 

Venus-passasjen fotografert med SDO-observatoriet i rommet.
Foto: NASA, HMI / SDO

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no